Edu: Virtuálne vzdelávacie prostredie

Pôdohospodárske poradenstvo

Katalóg poradenských produktov

Katalóg poradenských produktov

  Návrat na zoznam poradenských produktov

Vybrali ste si oblasť - 2. Živočíšna výroba / 2.1. Ambulantné poradenstvo zamerané k zdravotnému stavu včelstiev a vybraných oblastí na včelárskej farme

Fokusová oblasť: 2A
Popis poradenského produktu

1. Názov poradenského produktu: Ambulantné poradenstvo zamerané k zdravotnému stavu včelstiev a vybraných oblastí na včelárskej farme
2. Stručný popis poradenských činností: Na základe opakovaných problémov vedúcich k zníženiu vitality včelstiev smerujúcich k úhynom, bude poskytované ambulantné poradenstvo. Na základe terénneho šetrenia, anamnézy, odberu a analýzy cielených vzoriek bude chovateľovi poskytnutá rekonštrukcia možných negatívnych vplyvov (nutričných, zootechnických, toxických, či patogénnych). Na základe zistených poznatkov a výsledkov analýz bude pre chovateľa vypracovaná správa s návrhmi praktických riešení, ktoré by mali viesť k náprave stavu.
3. Stručný predpokladaný benefit objednávateľa produktu: Včelár na základe správy a návrhov opatrení pod odborným dozorom vykoná nápravu v problémových oblastiach, čo umožní chovateľovi predchádzať opakovaným hromadným úhynom včelstiev. Návrhy praktických riešení sa budú v prípade zistenia nedostatkov týkať aj ostatných kritických oblastí: technológie včelárenia, zootechniky, produkcie a spracovania včelích produktov. Následne zrealizované cielené kroky by mali zlepšiť produkciu a ekonomiku výroby.
4. Rozsah činnosti poradcu v hodinách a cena poradenského produktu: 18 hodín odborného výkonu u konkrétneho včelára (8 hodín výkon na farme, 6 hodín spracovanie správy, 2 hodiny kontrola plnenia doporučení, 2 hodiny následné opatrenia).
5. Ďalšie špecifické náklady potrebné na výkon poradenstva: V prípade potreby, po dohode s objednávateľom analýzy včiel, včelieho plodu, glycidových zásob, vosku, peľu zabezpečí chovateľ, alebo poradca.
6. Návrh kritérií na kontrolu splnenia realizácie produktu: Doloženie správ a vyjadrenie chovateľa o úspešnosti, resp. realizovateľnosti návrhov opatrení poradcu.


Poradcovia pre daný produkt

Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Prevádzkovo-ekonomická fakulta
Priebeh zamestnaní: Riaditeľka RPPK Bratislava od r. 2007.
Kvalifikácia: Absolvované všetky kurzy k poradenstvu organizované Agroinštitútom. Účasť na rôznych seminároch organizovaných SPPK.
Teritórium pôsobnosti: Bratislavský a Trnavský kraj
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské III. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre/Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Špeciálna živočíšna produkcia
Priebeh zamestnaní: 2000-2002: Koppert s.r.o., 2010-2013: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2014-2018: Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra
Kvalifikácia: Vyššia skúška z poľovníctva a manažmentu chovu poľovnej zveri; Hygiena zveriny a ochrana zdravia osôb; Moderné chovateľské postupy vo včelárstve
Teritórium pôsobnosti: Slovenská republika
Kontaktovať poradcu  
Najvyššie dosiahnuté vzdelanie: Vysokoškolské II. stupňa
Absolvovaná škola/odbor: 1/Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. 2/Stredná priemyselná škola chemická Banská Štiavnica/1/Fakulta prírodných vied, Katedra životného prostredia (RNDr.), 2015
Priebeh zamestnaní: VUTPHP Banská Bystrica od r. 1990-do súčasnosti (od r. 1990 ako samostatný odborný pracovník v sekcii Ekológia, od r. 2001 ako asistent riešiteľa výskumných úloh, od r. 2006 ako výskumný pracovník v sekcii Agrochémia a mikrobiológia pôdy); Predošlé zamestnania: Závody ťažkého strojárenstva (1980-1990) - samostatné odborné práce v chemickom laboratóriu (kvantitatívne vyhodnotenie obsahu prvkov ťažkých kovov, analýza kvality vody po jej chemickej úprave).
Kvalifikácia: 2011-2015: Koordinátorka hlavného cezhraničného partnera (splnomocnenec štatutárneho orgánu NPPC-VUTPHP) projektu Klímapark HUSK v rámci Programu Cezhraničnej spolupráce Maďarsko - SR 2015 - Kvalifikačná práca 2.stupňa vysokoškolského štúdia, RNDr. Rigorózna práca: Acidifikácia krajiny v okolí banských diel na lokalite Staré Hory (Environmentalistika, Zdravie a životné prostredie, Výskumné metódy v environmentálnom manažérstve, Geomédiá); 2016: Menovanie MPRV SR za odbornú hodnotiteľku na výkon odborného hodnotenia projektov Programu spolupráce Interreg V-A SKCZ pre hodnotiacu oblasť: Vzdelávanie a životné prostredie (rozvoj zelenej infraštruktúry, informačný systém o ŽP, ekostabilizačné prvky v krajine, prevencia a odstraňovanie dôsledkov erózie pôdy), využívanie/rozvoj potenciálu prírodného dedičstva, výskum, vývoj a inovácie; 2017: Menovanie MV SR do pozície odborného hodnotiteľa na výkon odborného hodnotenia ŽoNFP z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v rámci Operačného programu: Kvalita životného prostredia pre Prioritnú os: Podpora riadenie rizík, riadenia mimoriadnych udalostí a odolnosti proti mimoriadnym udalostiam ovplyvnených zmenou klímy; 2017:doktorandské štúdium externou formou SPU Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Katedra trávnych ekosystémov a kŕmnych plodín v Nitre: Metodika k dizertačnej práci - Produkčné a mimoprodukčné funkcie trávneho porastu ovplyvnené aplikáciou digestátu.
Teritórium pôsobnosti: Banskobystrický kraj - povodie Hronu - Banská Bystrica a okolie, okres Poltár, povodie Ipľa - obec Látky, Ipeľský potok, okolie obce/vodnej nádrže Málinec, Nitriansky kraj - povodie Ipľa Salka, Chľaba, povodie Hronu a Dunaja - Štúrovo a okolie (sútok riek Hron a Ipeľ do Dunaja)
Kontaktovať poradcu  

Potrebujete poradiť?

Vzdelávanie a poradenstvo

+421 37 7910 231

Po–Pia 8:00 – 15:00

Web

+421 37 7910 292

Po–Pia 8:00 – 15:00

Služby

+421 37 7910 234

Po–Pia 8:00 – 15:00

Hotel

+421 37 7910 111

Po–Pia 7:00 – 20:00